Wednesday

guess what

yeah.....the final had finish 
the semester break are on the way 
and i........ 
hurm 
im working here 
urghh so tired :(
yet, happy



with my college friend 
but there are als many good friends and helpful person 
on first day im open my own box
i have short for 57.RM 
its so shocked, and buat i cuak 
heheheheh
takpela
my first own mistakes
the scond day is better
lebeyh taw singgit
cuz customer manyak bek at me
working there i learn lot of things
many boys there wnna flirt
n many tergoda at my friend tu
but sometimes looking at tht
always make me grateful 
coz allah u know it
im always asking for u
to let me way from someone hurtinng me
and give me the truly most lovers ones
eventhough i had one
bbut he have to be the precious one
dear allah
i love u

dah bace? jum koment n jadik kawan syah ye chumel

Thursday

weh! meh nk sepak ko terjun gaung

salam pembace bising nd pmbce senyap 
baru-2 nih syah pegi kat sini


 then syah kene marah ngan adik
hehehe
adik....
sbab ta iig dunie
sep bek aw gi jln mane-2
adik folow ikut blakang
knp?
sebab syah nyaris-2 nk kene nih
pe tuh?haa pick pocket
n yg sadis lg
bukn pocket,but beg
n orang tuh siap da tutup muke bagai
mcm dah nekad
law ta dpt purse
trik syah tros
uiiiii
seram....
sebab dy dah himpit-2 mcm nk jauhkan syh dr family gtue
tu r
nk bg pesanan penaja
utk boyfie-2 yg kuar ngn gf tuh
alert lah keelmatan gf-2 ko ek
n kpd adik-2 n abg-2 yg ade
gurl lam siblngs dorang
jge lh yg tersyang
he-2
leps nih
sape nk jage syah?
dah g jaoh dr dorg
aishhhhhhhhhhh

expected the unexpecte
by


dah bace? jum koment n jadik kawan syah ye chumel

Sunday

dakyah kristian

salam pembace bising n pembace senyap 
tgah jln-2 menziarahi kwn-2 facebook 
6pk nih 
ape............................ 
meyh nk share,hati-2 lah kite 
semoga allah merahmati hidup kita 
 
 
Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph.

Saya dilahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India Muslim dan mak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawantetapi gagal. Saya terpaksa tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa,tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris. Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari KualaLumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal diseksyen 14, Jalan Gasing, Petaling Jaya. Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan Gasing dan dibina khas! untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga sekarang).Setelah satu tahun saya tinggal disana, saya telah dihantar ke Indonesia selama 6 bulan, belajar cara-cara untuk sembahyang orang mati, talkinkan orang dan macam-macam lagi dalamBahasa Malaysia .


Saya belajar sekali dengan Ibu Tien Suharto yang menjadi pemimpin agong Wanita Kristian seluruh Asia dan Bendahari Agong wanita Kristian seluruh Indonesia . Saya pulang ke Malaysia, kemudian dilantik sebagai pendakwah dari Perlis hingga ke Johor Bahru. Oleh kerana saya aktif di gereja, saya dihantar pula ke Filipina selama 1 bulan, belajar selok belok Kristian dalam bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia kerana terdapat orang Malaysia ,Singapura dan orang Filipina.

Kemudian saya balik ke Malaysia sebagai pendakwah dibayar RM60.00 sehari, kenderaan percuma, seramai 6 orang. Selepas itu dihantar ke Singapura selama 1 bulan di Port Carzy bersama En Aziz orang Telok Intan. Beliau adalah Setiausha Agong Persatuan Melayu Kristian Singapura. Beliau juga adalah bekas Tentera Udara Di Raja dan berhenti memegang jawatan setiausha agong Kristian Singapore . Apabila dilantik ke gereja saya masih lagi ketua dakwah bersama 6 orang kawan.

Saya dihantar ke Baptish Church di Ipoh, dibekalkan duit RM1,400.00, bersama 2 orang kawan dan sebuah kereta untuk mengkristiankan pelajar-pelajar dan pemuda-pemuda Negeri Perak.... Pada bulan Januari saya berasa tak tenteram dan telah bertemu dengan Tuan Ibrahim, Kadi daerah Ipoh dan membawa saya bertemu MuftiNegeri Perak dan En Azlan, Pengarah Jabatan Agama dan saya terus bertaubat.

Jumlah Kristian seramai 3,000 orang telah dikristiankan, terutama penduduk Negeri Perak dan Johor Bahru, Manjoi dan Rapat Setia (Perak). Cara hendak mengenali mereka Lelaki - Berseluar hitam, berbaju putih, bertali leher hitam, bawa beg James Bond (elaun satu hari RM60.00 ). Perempuan - Berbaju putih skirt hitam dan reben hitam. Di Kuala Lumpur - Daya Bumi, Kota Raya dan Sg Wang Plaza.

Cara-cara berdakwah: Mereka akan menemubual, tanya asal terutama pencari kerja. Pendakwah akan belanja makan apa saja, mempelawa tempat tinggal(asrama 120 katil, makan disediakan) didakwah dengan kaset, cara perlahan-lahan diajak sembahyang dengan diberi satu cross selepas dibawa sembahyang akan diberi sejenis air hitam (holy water). Setelah diberi minum 1 minggu lidah menjadi hitam, tidak boleh mengucap dan mendengar azan macam menutup telinga hal dakwah Islam tidak mahu. Air itu khusus untuk orang Islam sahaja. Kewangan gereja RM12.6 juta, sumber dari Sabah, Sarawak ,Filipina dan Singapura.

Motorola adalah penyokong dakwah Kristian ini (terletak di Petaling jaya, Pulau Pinang dan Senawang). Senawang terlibat seramai 200 orang, ketua di Senawang, Haji Hanapi Saat dan Hj Ismail orang Sungai Petani Kedah. Haji Hanapi bekas guru - akibat desakan hidup terpengaruh dengan Kristian. Sekolah yang paling teruk dilanda Kristian ialah Victoria Institution. Pengetuanya En Ismail Rahim. 20 orang telah Kristian-susah untuk diberi nasihat kerana kebanyakannya anak menteri dan datuk-datuk.

Di Ipoh Sekolah Tengku Abd Rahman (STAR)- 2 orang Sekolah teknik seorang pelajar perempuan (bersalib) telah bertaubat, bila saya tanya, katanya untukmain-main saja, akhirnya dia bertaubat. Banting Kamariah bt Sidek - lepasan sekolah ditarik oleh seorang guru Cina (pendakwah Cina dibayar RM165.00 sehari) En Salleh Omar yang menawarkan cek sebanyak RM10 juta kepada Yusof Noor untuk mengadakan persidangan Kristian sedunia (sebagaimana tersebar di akhbar)1982.

Salasiah bt Sidek- Sekolah Tengku Khursiah, Seremban balik ke Nibong Tebal, accident motor, didalam tudungnya ada salib. Punca terjebak dalam Kristian:

1. Desakan hidup 2.. Kurang agama

Beliau telah dapat menarik semula 300-400 orang kepada Kristian.Beliau sekarang bekerja dengan Badan Kebajikan Islam Perak. Beliau mendedahkan juga matlamat 1990 untuk menawan satu Malaysia/Brunei kepada Kristian. Padri Besar di Malaysia ialah Kamaruddin Hj Ahmad. Pairin Ketingan adalah penaungnya dan saya sebagai timbalan padri itu. Beliau telah dihantar ke Melaka (masjid paling banyak). Beliau pergi setiap masjid bertanya imam dan bilal untuk membuat kajian mengapa umat Islam malas ke masjid. Selepas mesyuarat 3 hari saya hantar 6 orang pendakwah, tidak sampai sebulan 400 orang telah masuk Kristian di Melaka.


Target Kristian: Pemuda yang tidak faham agama, ada yang tidak tahu Fatihah dan dengan rock-pameran di kapal-kapal. Cara untuk masuk Kristian, mereka perlu gambar 2 keping dan duit setem $7.00 pergi ke mahkamah di Selangor, Kedah, Kuala Lumpur angkat sumpah. Nama dalam kad pengenalan tidak ditukar (sukar nak dikesan)

Beliau beri penerangan kepada 1. Polis Bukit Aman, 2. Pusat Islam (untukmenyedarkan umat Islam)

Bila dibaca kitab tidak akan terpengaruh dengan Kristian ini. Seorang bekas padri Abd Rahman Yaakob (Pengarah Anti Dadah,Batu Gajah) pernah menjadi padri selama 23 tahun. En Abd Rahman adalah berdakwah didalam bahasa Inggeris. Beliau sebagai padri dikenakan 4 syarat

1. Tidak boleh hisap rokok 2. Tidak boleh minum arak 3. Tidak boleh makan benda-benda berdarah 4. Tidak boleh kahwin.

Holy water dibawa dari Indonesia (Ketua padriIndonesia) bapak Bruto yang menyediakan air ini.. Percetakan buku-buku Kristian di Cheras telah disiasat dan mereka ada lesen. Ketua padri Kamaruddin Hj Ahmad. Dalam pada berdakwah Kristian sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian iaitu,Kelantan, Kedah dan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah tangan.

*PENGUMUMAN - HARAP DISAMPAIKAN! KPD ORANG ISLAM KITA 'Sebarkanlah walausatu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW) 'Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu** dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telahmendapat kemenangan yang besar.'


(Surah Al-Ahzab:71) demi kebaikan kita bersama untuksuami,isteri,anak-anak,kaum keluarga,saudara- mara, sahabat-handai dan generasi akan datang yang kita sayangi. 'Agungkanlah dan laungkanlah 'Allah hu Akbar'......maha suci Allah.


expected the unexpecte
by

dah bace? jum koment n jadik kawan syah ye chumel

pavlova

salam pembace bising n pembace senyap 
korang penah makn palvova? 
ta penah?ke...penah? 
hahahe 
saje lah nk share ng korg 
sbb,pest time syah buat 
sbb,adik-2 mengarut-2 
ckp dy pegi makn kat umah neighbour 
then auntie tuh msk sdp-3 
siap,7hari 7 mlm 
dok berdikir dkt syh,surh buat 
nk ta nk,syh pegilah tblkn ,muke 
tye auntie,ape yg sedap tuh 
nih ta sbr,nk share ilmu bwu 
:D 

-200g gule kastor 
-putih telur dlm 3 biji or 120g
-1 sudu kcik cuke 
-1 sudu kecik tepung jagung 
-1 sudu kecik esen vanila 
-buah-2 ikut taste korang 
-krim putar  


mule-2,korang kacau putih telur sampai gebu sambil masukkan gule sikit-2 
then,masukkn tepung jagung,cuke dan esen vanila...korang kene kaup balikkan sampai rata tau 
korang tuang adunan atas dulang pembakar yang beralas kertas dan telah dilapisi sikit majerin n taburn tepung jagung(tanak bg melekat kat dulang) 
bakar dalm satu jam n 140c 
tunggu sejuk 
ratakn krim putar atas palvova dgn buah-2 mcm nih 






expected the unexpecte
by


dah bace? jum koment n jadik kawan syah ye chumel

Saturday

curly hair

salam pembace senyap n pembace bising 
dari kechik sampai skrang 
syah ta pernah merase cantik 
eheheh 
so,bile da camtuh,syh ta konfident rr 
n salah satu sbb,coz 
syah ade curly original hair 
not straight like others 
mcm nie 

 
then sebab rase kekurangan sgt 
syh slalu bising nk rebond-2 
then mak ta bagi syah selalu sikat sampai rambut macam nk lurus daa 
syah sikat ngn sikat gigi rapat 
syah ta jage um rambut tu sampai dy rosak kat hujung sebab syah 
suke sikat kasar-2 
sampai dy da tak bouncy lagi n 
sikit ushe lagi nk jdik lurus 
:'( (cdey) 
mcm nih 


then citer nih
sgt-2 mengubah persepsi syah
terhadap care syah menerime diri syah n juge about this curl prob
syah adore betul ngn angelina jolie lam cite nih
n berazam nk
baiki blik rambut syah
agar kembali asal n bouncy-2 blik
mcm nih

 

eheheh,tadela sampai camni,tp cmey pe,
just nk baiki blik yg mane rosak,
n hargai blik diri syah seadanye
yeah-2!!


ps:bahagia akan datang,apbila kita dpt menerima diri kite,
then,org lain akn belajar menerima kite
everything gonna smooth


expected the unexpecte
by

dah bace? jum koment n jadik kawan syah ye chumel

bubur kacang

waaaaahhh.... 
hari nih hari sabtu,so mcm bese,kenduri kawin time 
hahah,(gelak besar) 
bile syah nk kawen pulak en(angkat-2 kening) 
al maklum,syah dgn adik syah nih,kalau pergi kenduri 
bukan nak mkn sgt punn, 
tapi nak pekena bubur kcg yg biase ade dlm menu tuh 
tapiii...kenduri hari nih 
tak sedie la pulak bubur kcg 
:'( (cdey)
so,dheeja dah merengek-2 nk bubur kcg 
n prut syah pom lpr 
tros laa sggah market beli kcg hijau 
bek wat sdri 
ye dak? 
eheheh,nih nk kongsi ngn korang care nak wat bubur kacang 
first-2, 
korang kene bismillah,n niat agr adik-2 korang bljr rjin-2 n murah rezki family 
eheheh, 
2-korang un basuh kcg hijau tuh bersih-2 noo 
3-korang goreng kacang hijau sampai wangii (untuk menyedapkan),jgn hangus noo 
4-kacang yg da dgoreng tuh korang rebus dgn daun pandan sampi pecah (prank!!sound effect) 
5-then korang letak kan santan serta gula melaka or gula merah beserta secubit garam untuk menambah rasa lemak 
6-korang kene kacaw sampai masak supaye santan ta berketul-2 n rase lah yg mane patot
7-then korang served lah law da siap.... 
ingat!!!!pesanan penaja "kurangkan manis dalam makanan n tambahkan manis dalm lirikan,eheheh senyuman"


expected the unexpecte
by


dah bace? jum koment n jadik kawan syah ye chumel

Friday

daging merah ala thai

setelah sekian lame
ramai gler mber-mber rku
yg mengkomplen
susah nk masak,n ta reti masak
n ksedaran ini juge tmbul
when dorang trpakse myewe kat
luar,senior r katekaaan
n bdget yg cput jge ta leh mnjadikan
dorang mem besar
yg leh order2 je tiap kali tme mkn
so rku nk share ckit,mybe korang leh tryy yerk
~dging yg dhiris n dbasuh
~5gm daun bawang
~3sm halia
~2 sudu bsr sos tiram
~grm n gla scukup rase
korang goreng dging lam myak pns shingge gring,
pndai2 lah bajet myak,supaye ta bnjir,n poket yg bnjir
masukkan halia n bawang ptih..hingga naek bau
masukkn sos tiram n air...
kacau rate
ltakkn daun bwg,grm n gle scukup raser
*law nak dging empuk,ltakkn sudu besi tme greng or rebus taw!! 




expected the unexpecte
by

dah bace? jum koment n jadik kawan syah ye chumel